Скільки ще компанія Playrix підтримуватиме країну-агресора

Вторгнення росії в Україну призвело до десятків тисяч жертв та мільйонів розтрощених життів. І все ж знаходяться ті, хто зараз фінансує податками агресора. Під час війни в Україні розробник ігор Playrix заробляє для росії криваві мільярди.

Російське вторгнення та бойові дії армії рф в Україні сколихнули хвилю санкцій з боку ЄС, США, Японії, Канади та низки інших країн до компаній, які ведуть бізнес з агресором. Хоча одномоментної заборони працювати у рф не було, проте поступово з початку війни припинили інвестиції у російський ринок або прямо заявили про вихід з нього біля 400 великих міжнародних компаній. Окрім компаній виробничого сегменту, банків та FMCG, з ринку агресора поступово йдуть і відомі IT-компанії. Зокрема про припинення діяльності у рф заявила Grid Dynamics, яка входить до топ-15 найбільших IT-компаній України. «Наш вихід з ринку росії є нагальним та необхідним. Grid Dynamics висловлює свою непохитну відданість та підтримку Україні, нашим спеціалістам і майбутньому людства», — заявив СЕО Grid Dynamics Леонард Лівшиць. Про вихід з росії та Білорусі у квітні повідомила і відома компанія Wargaming (розробник мега-популярної гри World of Tanks), де зазначили, що очікують збитків через це рішення. Пішла з росії і відома компанія EPAM.

Однак не всі відомі міжнародні компанії одностайно вирішують позбутися зв’язку з токсичним російським ринком. Для деяких кривава війна та агресія росії не стали приводом для втрати мільярдних дивідендів, які компанії отримують, завдяки своїм представництвам у рф. 

У статті американського Forbes йдеться про те, що акціонери компанії Playrix Ігор та Дмитро Бухман не планують йти з Росії, хоча Playrix вже допоміг близько 10% його 1500 російських співробітників переїхати за кордон. Тим часом у своєму матеріалі про цю велику компанію український Forbes розповідає, як співробітники скаржаться, що Playrix видаляє деякі повідомлення про Україну з чату у корпоративному месенджері Slack. «Forbes вдалося переглянути відео, що підтверджує це. На запитання від співробітників Playrix відповів так: «Ми боїмося, що замість діалогу та підтримки у робочих чатах будуть конфлікти, від яких нікому не стане кращим», — йдеться у статті.

Здається, компанія Playrix вирішила пропагувати політику подвійних стандартів, коли керівники вважають адекватним у нинішній ситуації проявляти «аполітичність», іншими словами, замовчувати злочинну «спецоперацію» президента Путіна, розв’язану російським режимом в Україні, внаслідок якої вже за найскромнішими підрахунками постраждали сотні тисяч українців, а більше 4 мільйонів стали вимушеними біженцями.

Історія питання: чому власники Playrix лояльні до агресора

Розробник мобільних ігор Playrix біла заснована братами Ігорем та Дмитром Бухманами у 2004 році, на той час вони були студентами Вологодського педагогічного інституту. У 2013 році брати перенесли штаб-квартиру компанії до Дубліна, мовляв, ірландське законодавство та низький корпоративний податок для IT-компаній – найкраще підходять для бізнесу. Компанія стрімко розвивалася, в тому числі, і через придбання інших гравців ринку. Зокрема, Playrix у 2018-2020 роках поглинула українські компанії Voki, Home Games, Zagrava Games, 4Friends, а в 2021 році придбала українського розробника  Boolat Play, а також російську компанію Daily Magic. 

У 2021 році компанія опинилася на третьому місці у світовому рейтингу видавців мобільних ігор App Annie, обійшовши американську Activision Blizzard, творця Call of Duty. Доходи Playrix стрімко зростали, — тільки за 8 місяців 2020 року компанія заробила $1,75 млрд., а щомісячна кількість гравців досягла 180 млн осіб. За версією Bloomberg, брати Бухман – доларові мільярдери, їх активи у 2020 році зросли до $3,9 млрд. на кожного. 

Ключові офіси компанії розташовані у Москві, Санкт-Петербурзі, Києві та Харкові. Згідно з заявою власників, у компанії працюють понад 4 тис. осіб у десятках країн світу. Проте більшість співробітників – це спеціалісти російського та українського офісів Playrix. 

Вихідці з російської Вологди, брати Бухман, хоча й живуть у європейській країні, не одразу зрозуміли, що саме вони мають висловити публічно у зв’язку з російською агресією в Україні. Їхнє мовчання не призвело ні до чого доброго – співробітники українських офісів, що знаходилися частіше у бомбосховищах, ніж у лагідній офісній атмосфері (як їхні російські колеги), почали відверто висловлюватись у корпоративних чатах щодо кривавої війни, тоді як співробітники російських офісів почали жалітися керівництву і вимагати припинення «мови ненависті».

Більше того, росіяни відверто почали насміхатися та закликати до «аполітичності» своїх українських колег. Після початку війни у різноманітних пабліках, на сайтах, присвячених тематиці IT, почали з’являтися непоодинокі меседжі про компанію Playrix на кшталт «гнилая компания и такое же руководство, в соседней стране война, сотрудников бомбят, а контора делает вид, что ничего не происходит».

Позиція власників Playrix: заклики припинити війну та додаткова зарплата

Перші декілька днів після вторгнення у лютому 2022 року росії в Україну власники Playrix мовчали. Але 28 лютого на ФБ-сторінці Дмитра Бухмана нарешті з’явилася заява

Дуже обережна. Там Бухман називає те, що відбувається «великою трагедією для всіх, у тому числі для нашої компанії». Потім ідуть роздуми про компанію і заходи для співробітників. «Ми відкрили гарячі та цілодобові лінії підтримки, спілкуємося з кожним співробітником індивідуально і докладемо всіх зусиль, що залежать від нас, щоб ніхто не залишився в біді», — пише Дмитро Бухман. 

«Будь ласка, зупиніть війну», — так завершується пост власника великої міжнародної компанії. Зрозуміло, що після такого у коментарях почали писати українські співробітники компанії, що говорять про «звичайну відписку компанії». 

Також є і справедливі закиди до власників щодо їх слабкої позиції. «Дякую, що на 5-й день російської агресії ви зволили написати пару слів, але вибачте, хто має зупинити війну? ви до кого звертаєтесь? прочитавши ваш текст і перебуваючи під літаючими ракетами, я зовсім не зрозумів, про що мова? якщо хотіли щось сказати, кажіть!», — написав у коментарях Руслан Зеленський. Тарас Тарасов у коментарях зазначив: «Знаходжуся в Києві під обстрілами, це мені тут війну зупинити? Може хоч сидячи в Ірландії ви почнете називати речі своїми іменами?! Це с*а війна росіян проти України та українського народу, жінок, дітей, чоловіків! Яку почав путін із мовчазного схвалення росіян!». Зрозуміло, що подібні коментарі були і в корпоративних чатах Slack, які спочатку чистили від них, а потім і зовсім закрили співробітникам до доступ. Це, звісно, було сприйнято працівниками українських офісів, як неприкрита цензура. 

Цікаво, що з поміж усього різноманіття заходів на підтримку українців, що постраждали від війни, Playrix обрала найпростіший – виплатити додаткову зарплатню та відправити співробітників у оплачувані відпустки. Проте не лише українці отримали додаткову виплату – усі працівники російських офісів теж отримали додаткові гроші. Мабуть, таким чином вихідці із рф намагалися компенсувати грошима росіянам заборонене у РФ слово «війна», яке так «сміливо» озвучив Дмитро Бухман у своєму пості в Фейсбук.  

Наслідки неминучі: якою може бути подальша стратегія Playrix 

Наразі великий розробник мобільних ігор лишається працювати у росії, яка своїм вторгненням спричинила горе мільйонам українців. Криваві гроші – саме так можна назвати той дохід, що брати Бухман отримують від російських офісів Playrix. Звісно, понад тисячу українських працівників компанії не задоволені позицією керівництва та власників та вимагають однозначності. Більше того, не на диктофон співробітники українських офісів наголошують – складається враження, що українські директори взагалі не пояснили власникам те, що відбувається. «Ми не знаємо, чи повідомляють директора українських студій Playrix своє бачення до братів Бухманів, чи вони самі стали жертвою введеної ними цензури. Але ми бачимо, що минуло вже 50 днів війни, а Playrix не ухвалили рішення, і мільйони доларів так і щомісяця йтимуть до росії», — кажуть у компанії.

Там впевнені: зараз, під час кривавої війни, справедливою є вимога від директорів в Україні розірвати всі стосунки з кривавим режимом та не сприяти своїми податками продовженню агресії проти України. Тобто, потрібно розірвати будь-які зв’язки з російськими студіями, як це вже реалізували десятки інших IT-компаній. На даний час ключовими помічниками Playrix в Україні братів Бухман в Україні є Дмитро Морозов (4Friends), Олександр Чигорін (Boolat Play), Олексій Михасюк (Zagrava Games), Ілля Боровиков (Home Games) та Володимир Савенков (Voki Games). На думку співробітників Playrix, ці люди також мають озвучити вголос позицію та погодитись з тим, що українським офісам більше не потрібне токсичне співробітництво з росіянами, які працюють на путінський режим, який щодня вбиває українців. До речі, одна з дочірніх компаній Playrix, а саме Zagrava Games, досить швидко заявила свою проукраїнську позицію. Це ознака того, що компанія Playrix може або потрапити під санкції, або розвалитися зсередини та втратити свої українські “дочки”.

Робота Playrix у росії – це мільйони доларів валютної виручки, які отримує щомісяця держава-агресор.

Якщо ж зв’язок братів Бухман з кривавим путінським режимом буде доведений на офіційному рівні, то компанії загрожують дуже тяжкі санкції. Більше того, є також висока ймовірність вилучення активів братів Бухман в Україні внаслідок зміни законодавства. Адже перші кроки в напрямку санкційних наслідків для бізнесу з росії парламент вже зробив — Верховна рада 3 березня прийняла, а Президент Володимир Зеленський 4 березня підписав закон № 2116-IX. Серед ініціаторів важливих законодавчих змін — Юлія Тимошенко, Олександр Корнієнко та Давид Арахамія. Відповідно до нового закону, примусовому вилученню підлягають об’єкти права власності російської федерації та її резидентів, і таке вилучення здійснюється на користь держави України після прийняття РНБО України конкретного рішення. Юристи впевнені: якщо закон буде доопрацьований, в чому немає підстав сумніватись, під вилучення активів потрапить будь-який приватний російський бізнес. Тоді і усі активи Playrix в Україні будуть вилучені на користь держави Україна.

Отже, сьогодні саме час діяти РНБО, адже Рада нацбезпеки та оборони може не тільки ухвалити вилучення майна братів Бухман на території України, а й включити Дмитра та Ігоря Бухман і його помічників у санкційний список. Санкції також можуть і повинні бути накладені на власників Playrix та їх активи з боку ЄС та США. Адже відомо, що вони ніяк не хочуть припинити зв’язки з окупаційним режимом у рф. У важкий для України час, коли вона за підтримки міжнародних партнерів намагається подолати російську навалу, — не час для подвійних стандартів та обережної обачливості, яку попри всі злочини рф демонструють власники Playrix та керівники студій компанії. Нинішню їх позицію влучно озвучила проджект-менеджер Василиса Борисова: «Тим часом, коли Іпами всякі одумалися і вибрали бік, на якому вони залишаються. Всілякі Playrix намагаються всидіти …на двох пляшках».