«Батьківщина» - за Мурдія: що пов‘язує опозицію і владу у Кіровоградській області

Попри те, що в Україні триває війна, і політики вголос бояться говорити про дочасні вибори, все ж обнуління Верховної Ради й органів місцевого самоврядування неминучі. Єдине – питання часу.

Президентові Володимиру Зеленському в будь-якому разі необхідно буде укріпити свої позиції в парламенті. Він це розуміє. Адже фракція «слуг», і головним чином скандали, пов‘язані мало не з кожним її представником, – грають лише на руку опонентам.

Трохи спокійніша обстановка в регіонах, але і там серед президентської політсили немає монолітності. Зрештою, і ніколи не було. На виборах у 2020-му за «Зе»списком, наприклад, у Кіровоградську обласну раду потрапили ті, хто зміг купити собі мандат.

У торгівлі місцями звинувачували Микиту Потураєва, якого делегували в регіон на передвиборчу кампанію. Нині він є головою Комітету ВР із питань гуманітарної та інформаційної політики.

Тоді навіть озвучувалася сума – $50 тисяч за формування списку. Щоправда, Потураєв усі заяви спростовував і обурювався, називаючи їх брехнею.

Але цікавий є один момент тієї передвиборчої кампанії.

Партія «Слуга народу» – єдина з усіх представлених в Кіровоградській обласній раді, яка немає постійнодіючих ані осередків ані вертикалі. Тобто, по своїй суті, є віртуальною.

При цьому політсила набрала 14 мандатів. Другий результат за кількістю. Перший у «Батьківщини» – 15.

Водночас – і це не секрет – фінансування передвиборчої кампанії два роки тому з центру не було. «Слуги» заходили в обласну, районні ради за франшизою.

Тож не виняток, що аналогічний підхід буде і на майбутніх дочасних виборах. А підстрахує в Кіровоградській області партію влади – «Батьківщина».

Гарантами у цій схемі називають народного депутата-мажоритарника Ігоря Мурдія та голову політичного представництва Юлії Тимошенко в регіоні Олександра Чорноіваненка.

1

Насправді цей тандем вдало існує більше року – з моменту призначення на посаду голови Кіровоградської ОДА Марії Чорної.

Погодження її кандидатури Офісом Президента ввело в оману «слуг» на місці. Фото з Володимиром Зеленським, який щойно підписав указ, і публічна підтримка курсу «Зе» – виявилися нічим іншим як мильною бульбашкою. По суті Марія Чорна повністю підпорядковувалася Олександру Чорноіваненку і «Батьківщині».

2

Зв‘язок Ігоря Мурдія, Олександра Чорноіваненка і Марії Чорної звівся в одну площину – власні бізнес-інтереси.

Будучи членом комітету Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури, Ігор Мурдій контролював у рідній Кіровоградській області хід виконання програми президента «Велике будівництво», а також інших проектів, на реалізацію яких заводив у регіон фінансування.

3

Підряди через обласну державну адміністрацію вигравали фірми опосередковано дотичні до Олександра Чорноіваненка, його багаторічного партнера депутата від «слуг» Юрія Дрозда і самого Ігоря Мурдія.

4

5

Джерела з Офісу Президента розповідають, що Кирило Тимошенко систематично отримував інформацію про непристойні відкати в Кіровоградській області.

Але не лише це спонукало звільнити Марію Чорну – додалося абсолютно дилетантське управління регіоном, особливо під час повномасштабного вторгнення, і… створення при цьому приватних армій за зразком 2014 року.

6

Вісім років тому Олександр Чорноіваненко так і отримав вперше посаду голови обласної ради, сформувавши навколо себе добробат, членами якого був криміналітет, кілька активістів, а потім і учасники АТО. Їх використовував як для зведення політичних рахунків, так і для виконання мало не рейдерських завдань.

Після звільнення Марії Чорної, одним із кандидатів на посаду голови Кіровоградської обласної адміністрації розглядався Ігор Мурдій. Однак тоді Офіс Президента не ризикнув його призначити.

Всі шанси очолити регіон народний депутат має вочевидь уже після завершення війни, коли на порядку денному знову стоятимуть реалізація інфраструктурних проектів і дочасні вибори.

Тісний тандем із Олександром Чорноіваненком і «Батьківщиною» Ігор Мурдій використає і на виборах.

7

Адже за кілька років «слуги» так і не вибудували потужну партійну вертикаль на регіональному рівні.

У ради тим часом вкотре зайдуть за франшизою.