Ексначальника департаменту Міноборони Хмельницького викрили на розтраті понад 100 мільйонів,

міноборони

Офіс генерального прокурора повідомив про підозру ексзаступнику директора департаменту держзакупівель Міністерства оборони Богдану Хмельницькому, ексзаступнику міністра оборони В’ячеславу Шаповалову та колишньому заступнику держпідприємства "Промоборонекспорт" Володимиру Терещенку. Пізніше в СБУ підтвердили інформацію про підозру Хмельницькому.

Об этом сообщает Компромат ГРУПП


Про це пише УП із посиланням на джерела.

Зазначається, що Хмельницькому оголошено підозру за фактом розтрати ним державних коштів на суму 107,79 млн грн та щодо забезпечення підрозділів Збройних сил неякісними бронежилетами у кількості 5 700 штук.

Пізніше в Службі безпеки підтвердили, що викрили ексначальника департаменту держзакупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони на розтраті понад 100 млн грн державних коштів.

Водночас за матеріалами слідства, він закупив для ЗСУ майже 3 тис. бронежилетів на понад 100 млн₴ За даними декількох незалежних експертиз, дані вироби не відповідають вимогам IV класу бронежилетів і не можуть належним чином захистити українських воїнів.

Наразі, за матеріалами СБУ, йому оголошено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань);
  • ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем);
  • ч. 2 ст. 28 (вчинення кримінального правопорушення групою осіб).

Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу. СБУ також ініціювала відкликання даної партії неякісних бронежилетів на склади Міноборони

"Крім того, СБУ проводить слідчі дії щодо інших посадовців у секторі безпеки й оборони, які можуть бути причетними до протиправної діяльності та шкодять держбезпеці", – додали в СБУ.

За даними УП, ексзаступнику міністра оборони Шаповалову повідомлено про підозру за незаконні дії, внаслідок яких окремі підрозділи ЗСУ не були укомплектовані засобами індивідуального захисту на суму понад 1 млрд₴

При цьому, підозру Терещенку, який наразі є заступником начальника управління координації зовнішньоекономічної діяльності Міноборони, оголошено підозру за фактом заволодіння ним шляхом зловживань та службових підроблень державними коштами в розмірі $1,34 млн.

За даними джерел Цензор.НЕТ у правоохоронних органах, Шаповалов лобіював укладення договорів про постачання продуктів для військових за завищеними цінами, а також закупівель бронежилетів, касок, одягу та інших речей для потреб Збройних Сил України низької якості. Всі договори укладалися за повною передплатою.

Як повідомлялося, раніше видання "Дзеркало тижня" повідомило, що Міністерство оборони підписало угоду на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, дислокованих у тилових регіонах, на загальну суму 13,16 млрд₴ При цьому, ціни на окремі категорії продуктів виявилися завищеними у 2-3 рази. Наприклад, Міноборони законтрактувало яйця по 17 грн за штуку, тоді як роздрібна ціна в магазині Києва зараз близько 7 грн за штуку.

Своєю чергою міністр оборони Олексій Резніков заперечував інформацію про закупівлю продовольства для військових за завищеними цінами, а ціни на яйця пояснив помилкою у документації. Водночас завищення цін на інші продукти міністр не прокоментував.

Водночас він визнав, що через це наприкінці грудня було відсторонено, а у січні звільнено з Міністерства оборони керівника відповідного департаменту Богдана Хмельницького. Разом із тим після скандалу з Міноброни звільнився заступник міністра В’ячеслав Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ.

Своєю чергою Національне антикорупційне бюро (НАБУ) повідомило, що розслідує кримінальне провадження про можливі зловживання при закупівлі продуктів харчування Міністерством оборони на загальну суму понад 13 мільярдів гривень.

Источник: Устав