Бізнес Медведчука: Що може отримати держава від конфіскації активів Оксани Марченко

Зрадник України Віктор Медведчук є партнером Ігоря Коломойського, Геннадія Боголюбова та братів Суркісів у низці українських підприємств та компаній.

Бізнес Медведчука: Що може отримати держава від конфіскації активів Оксани Марченко 01

Українські суди арештували низку активів, оформлених на дружину проросійського політика-зрадника Віктора Медведчука – Оксану Марченко. Серед них – частки в українських обленерго, логістичних та металургійних підприємствах, співвласниками яких є група "Приват" Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, бізнесмен Ігор Суркіс та засновники російської групи VS Energy — російський "злодій в законі" на прізвисько "Міша Лужнецький" Міхаіл Воєводін та його молодші партнери — депутат Держдуми РФ Олександр Бабаков, який підтримує збройну агресію проти України та член комітету Держдуми РФ з міжнародних справ і власник футбольного клубу ЦСКА Євгеній Гінер.

До 2014 року про Медведчука частіше згадували як про колишнього голову Адміністрації президента Леоніда Кучми та кума російського президента Владіміра Путіна. За часів президентства Віктора Януковича Медведчук намагався популяризувати власний політичний рух "Український вибір", однак на тлі багатьох відверто проросійськи налаштованих лідерів правлячої "Партії регіонів" він виглядав маргінально.

Втім, після Революції гідності і окупації Росією Криму саме Медведчук став основним рупором Кремля в Україні, отримавши щедре фінансування від Кремля.

Осередки "Українського вибору" активно допомагали російським військам під час анексії півострова та підтримували окупаційні органи влади. У той же час, 27 лютого 2014 року (у день захоплення парламенту Криму так званими "зеленими чоловічками"), родини Віктора Медведчука та його найближчого соратника Тараса Козака стали співвласниками "Новошахтинського заводу нафтопродуктів" у Ростовській області та великого нафтового родовища у Росії. Лише цей бізнес забезпечив сім’ям Медведчука та Козака дивіденди у розмірі понад $100 млн.

Крім того, Росія продовжувала фінансувати Медведчука, забезпечивши йому власний потік нафтодоларів від продажу російського палива в Україні, передавши підконтрольним йому структурам активи "Транснєфті" і "Роснєфті" в Україні – нафтопродуктопровід "Прикарпатзахідтранс" і мережу АЗС.

Російські гроші дозволили Медведчуку не тільки утримувати низку пропагандистських телеканалів (112, ЗІК, NewsOne) і завести до Верховної Ради власну фракцію "Опозиційна платформа – За життя", а і розширити свою бізнес-імперію в Україні.

Після обрання народним депутатом у 2019 році він у своїй декларації офіційно визнав значну кількість бізнес-активів в Україні, оформлених на його дружину – телеведучу Оксану Марченко.

Відповідно до оприлюдненої декларації Медведчука, вона виявилася бенефіціарним власником майже сотні компаній, зареєстрованих у різних куточках світу – від України, Росії і Болгарії до офшорних Мальти, Маршаллових островів та Сент-Кіттса і Невіса.

Водночас Медведчук визнавав, що його дружина лише формально володіє бізнесом, а керує ним він сам.

"Оксана Марченко, моя дружина, не займається бізнесом, вона володіє бізнесом, а керую бізнесом я. Чому я не можу володіти бізнесом. Тому що мої "улюблені" американці з березня 2014 року ввели щодо мене санкції. З цим пов’язані особливості бізнесу, який належить сьогодні сім’ї", – скаржився Медведчук в ефірі одного із проросійських каналів.

У лютому 2021 року РНБО запровадила санкції щодо Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та її подруги Наталії Лавренюк, яку вважають цивільною дружиною Тараса Козака.

Крім того, тоді ж РНБО доручило повернути державі майно нафтопродуктопроводу "Прикарпатзахідтранс". Згодом майно цієї компанії, включаючи дизпальне у трубопроводі, передали в управління державній "Укртранснафті".

Своєю чергою співробітники СБУ у квітні 2021 року провели обшуки у створеній на базі АЗС "Роснєфті" мережі автозаправних станцій Glusco, яка офіційно належала другу Медведчука – ізраїльському бізнесмену Нісану Моїсеєву.

Початок повномасштабного вторгнення Росії у лютому 2022 року Медведчук зустрів під домашнім арештом у межах двох кримінальних справ – про закупівлю вугілля з окупованих районів Донецької та Луганської областей та про змову щодо видобутку нафти і газу в Чорному морі. Згодом з-під домашнього арешту він утік, але його затримали і обміняли на частину захисників "Азовсталі".

Однак активи Медведчука в Україні продовжували залишаться у власності його дружини та низки офшорних компаній.

У лютому 2023 року Служба безпеки України повідомила про підозру Оксані Марченко у причетності до фінансування російських окупаційних угруповань. За даними слідства, низка оформлених на дружину Медведчука українських компаній перераховували мільйонні суми на рахунки Росгвардії та МВД РФ в окупованому Криму нібито за "охорону нерухомості Медведчука" на території півострова.

Після цього суди за матеріалами СБУ почали методично арештовувати оформлені на його дружину Оксану Марченко активи.

БізнесЦензор публікує перелік арештованих судом основних корпоративних активів Марченко, які у подальшому підлягатимуть націоналізації, а також встановив, хто був бізнес-партнерами Медведчука в Україні.

Бенефіціарні власники більшості цих компаній приховані за низкою офшорів і номінальних власників. З оприлюдненої у 2019 році декларації Медведчука стало відомо, що на Марченко оформлені частки у низці українських компаній, але не вдавалося встановити їх розмір.

ЕНЕРГЕТИКА

Наприкінці лютого за матеріалами СБУ суд арештував майно Марченко вартістю понад 5,6 млрд₴ Зокрема, рішення суду стосувалося пакетів по 14% акцій у двох обленерго та понад 4% у третьому, якими Марченко володіє через п’ять офшорних компаній. Йдеться про акції "Львівобленерго", "Прикарпаттяобленерго" та "Запоріжжяобленерго".

"Львівобленерго" та "Прикарпаттяобленерго" традиційно відносили до сфери впливу Ігоря Суркіса та групи "Приват" Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

89% акцій "Львівобленерго" записані на п’ять кіпрських фірм: Margaroza Commercial Ltd (25%), Lex Perfecta Ltd (25%), Miosaria Commercial Ltd (13,49%), Zocatini Enterprises Ltd (13,49%) та Kerelio Commercial Ltd (12,19%).

По 50% у Margaroza Commercial, Lex Perfecta та Kerelio Commercial належить Боголюбову, ще по 33,34% – Суркісу, а по 16,66% – Марченко. У Miosaria Commercial та Zocatini Enterprises Суркісу належить по 83,4%, а Марченко – по 16,6%.

Структура власності ПАТ "Львівобленерго"

Через ряд офшорних компаній бенефіціарними власниками компанії є:

  • Ігор Суркіс – 43,23%

  • Геннадій Боголюбов – 31,1%

  • Оксана Марченко – 14,83%

  • Інші – 10,82%

На ті ж п’ять кіпрських фірм записані 88% акцій "Прикарпаттяобленерго": Margaroza Commercial Ltd (25%), Lex Perfecta Ltd (25%), Kerelio Commercial Ltd (12,72%), Miosaria Commercial Ltd (12,51%) та Zocatini Enterprises Ltd (12,51%).

Структура власності ПАТ "Прикарпаттяобленерго"

Через ряд офшорних компаній бенефіціарними власниками компанії є:

  • Ігор Суркіс – 41,76%

  • Геннадій Боголюбов – 31,36%

  • Оксана Марченко – 14,6%

  • Інші – 12,2%

Контрольний пакет акцій ПАТ "Запоріжжяобленерго" (60,25%) належить державі. Понад 35% акцій записані на три кіпрські фірми: Lex Perfecta Ltd (16,52%), Bikontia Enteprises Ltd (12,31%) та Kerelio Commercial Ltd (7,1%). 50% у кожній з них опосередковано належить Геннадію Боголюбову, 33,34% – Ігорю Суркісу, а по 16,66% – Оксані Марченко.

Структура власності ПАТ "Запоріжжяобленерго"

Через ряд офшорних компаній бенефіціарними власниками компанії є:

  • Держава в особі ФДМУ – 60,25%

  • Геннадій Боголюбов – 12,11%

  • Ігор Суркіс – 8,07%

  • Оксана Марченко – 4,19%

  • Інші – 15,3%

МЕТАЛУРГІЯ

ПрАТ "Дніпроспецсталь"

Наприкінці березня суд арештував 6,8% акцій ПАТ "Електрометалургійний завод "Дніпроспецсталь" ім. А.М. Кузьміна" в Запоріжжі, якими дружина Віктора Медведчука Оксана Марченко володіє через три офшорні компанії. Частка Марченко оцінюється у понад 440 млн₴

Електрометалургійний завод "Дніпроспецсталь" спеціалізується на виробництві металопродукції з нержавіючих і спеціальних сталей. Основними власниками підприємства є група VS Energy, яку очолює російський "злодій в законі" на прізвисько "Міша Лужнецький" Міхаіл Воєводін та його молодші партнери – віцеспікер Держдуми РФ Олександр Бабаков і президент футбольного клубу ЦСКА Євгеній Гінер.

Структура власності ПрАТ "Дніпроспецсталь"

Через ряд офшорних компаній бенефіціарними власниками компанії є:

  • Наталія Селіванова (колшня дружина Воєводіна) – 39,57%

  • Жученя Дмитро (номінал, який володіє часткою в інтересах І.Коломойського) – 23,54%

  • Ігор Суркіс – 13,63%

  • Віліс Дамбінс (номінал, який володіє часткою в інтересах Бабакова) – 7,54%

  • Оксана Марченко – 6,82% (через Crascoda Holdings Limited, Boundryco LTD, Gazaro LTD)

  • Інші — 8,9%

Українські санкції проти Бабакова були введені у вересні 2022 року, а проти Воєводіна та Гінера у жовтні того ж року. Однак це не дало підстав для націоналізації їх підприємств, оскільки формально їхні українські активи оформлені на номінальних власників – громадян ЄС, які діють в інтересах росіян.

Як писав БізнесЦензор, серед цих "номіналів" у тому числі колишня дружина Воєводіна – Наталія Селіванова, яка володіє ними на його користь, а також громадянин Латвії Дамбінс Віліс, які є співвласниками "Дніпроспецсталі".

Оскільки справжні бенефіціари VS Energy ховаються за "номіналами", то проти них 12 травня Президент Володимир Зеленський запровадив санкції. Санкції дають підстави розпочати націоналізацію активів VS Energy.

Власниками інших значних часток "Дніпроспецсталі" через низку офшорних компаній вказані Дмитро Жученя (відомий як керівник низки компаній з групи "Приват" Ігоря Коломойського), а також Ігор Суркіс.

"Запорізький завод феросплавів"

Наприкінці квітня суд арештував 13,7% акцій "Запорізького заводу феросплавів", які опосередковано належать Оксані Марченко. Її частка оцінюється у 1 мільярд гривень.

"Запорізький завод феросплавів" є монопольним виробником металевого мангану в Україні і входить до списку найбільших металургійних компаній в Європі. Підприємство традиційно відносили до сфери впливу групи "Приват" Ігоря Коломойського і партнерів. Значні пакети його акцій опосередковано також належать Ігорю Суркісу та Віктору Пінчуку.

Структура власності АТ "Запорізький завод феросплавів"

Через ряд офшорних компаній бенефіціарними власниками компанії є:

  • Ігор Суркіс – 27,44%

  • Ігор Коломойський – 10,3%

  • Геннадій Боголюбов – 10,3%

  • Юрій Кіперман – 10,3%

  • Віктор Пінчук –10,3%

  • Оксана Марченко – 13,7%

  • Інші – 17,57%

Як свідчить структура власності обленерго, "Дніпроспецсталі" та "Запорізького заводу феросплавів", частка Оксани Марченко структурно пов’язана із часткою Ігоря Суркіса.

Наприклад, у "Дніпроспецсталі" Суркісу належить по 66,67% у компаніях Ledisalio Holdings LTD, Vistormia Holdings LTD та Сrascoda Holdings LTD, які опосередковано є акціонерами "Дніпроспецсталі".

Оксані Марченко у цих трьох офшорах належить по 33,3%. Схожою є структура власності Суркіса та Марченко і в інших вказаних вище компаніях.

Брати Григорій та Ігор Суркіси знайомі з Віктором Медведчуком щонайменше з 1992 року, коли вони вдвох працювали у створеній Медведчуком юридичній фірмі "Бі.Ай.Ем", а згодом разом заснували "Промислово-фінансовий концерн "Славутич".

Ймовірно, частки Медведчука і братів Суркісів у низці підприємств беруть початок від їхньої співпраці ще у 90-х роках. Принаймні, сам Ігор Суркіс спростовував продаж частини своїх акцій телеканалу "1+1", власницею якої виявилась Оксана Марченко. За словами Суркіса, частка у телеканалі належала Медведчуку відпочатку.

ПЕРЕВАЛКА НАФТИ і НАФТОПРОДУКТІВ

На початку червня Служба безпеки України повідомила про арешт часток Оксани Марченко у 7 підприємствах припортової інфраструктури на Одещині: АТ "Ексімнафтопродукт", ПрАТ "Синтез Ойл", ПрАТ "Синтез Транзит", ТОВ "Укрлоудсистем", АТ "Одеснафтопродукт", ПрАТ "Чорноморський паливний термінал" та ТОВ "Альбіон Коммодітіз".

У кожній з цих компаній Оксані Марченко через кіпрську Tominersa Investments ltd належить 5,8% – 10%. Загальну вартість арештованих часток Марченко у цих підприємствах в СБУ оцінили у 740 млн₴

Як писав БізнесЦензор, ці компанії контролюються групою "Приват" Ігоря Коломойського та партнерів, вони оперують найбільшим морським комплексом для перевалки нафти, нафтопродуктів та зрідженого газу в Одесі.

Структура власності майже всіх компаній з цієї групи подібна. За даними, які БізнесЦензор отримав від українських правоохоронців, найбільшим акціонером більшості компаній з цієї групи є дніпропетровський бізнесмен Юрій Кіперман, який займався паливним бізнесом ще до знайомства з Ігорем Коломойським. Його син – Михайло Кіперман є співвласником низки підприємство групи "Приват", входив до наглядових рад "Дніпроазоту" та "Укртатнафти". Саме за виведення майже 600 млн грн з рахунків "Укртатнафти" у перший день повномасштабної війни 24 лютого 2022 року СБУ нещодавно оголосила йому про підозру.

Крім них, до складу акціонерів компаній Одеського нафтоперевалювального комплексу входять Ігор Суркіс, Геннадій Боголюбов, а також громадяни США Мордехай Корф та Уріел Цві Лейбер.

Останні двоє разом з Коломойським і Боголюбовим є співвідповідачами у справі за позовом державного "Приватбанку" за звинуваченням у відмиванні і привласненні $622,8 млн коштів вкладників банку у США.

Сам Коломойський раніше заявляв, що є акціонером компанії "Синтез Ойл", але управлінських рішень не ухвалює.

Структура власності ПрАТ "Синтез Ойл"

Через ряд офшорних компаній бенефіціарними власниками компанії є:

  • Юрій Кіперман – 26,08%

  • Ігор Суркіс – 19,21%

  • Ігор Коломойський – 14,41%

  • Геннадій Боголюбов – 11,53%

  • Оксана Марченко – 9,2% (через Tominersa Investments ltd)

  • Лейбер Уріел Цві (США) – 2,1%

  • Корф Мордехай Юда – 2,1%

  • Інші 15,37%

94% акцій "Синтез Ойл" оформлено на чотири кіпрські компанії: Portial Trading Ltd (23,43%), Inofos Management Ltd (23,43%), Clanton Consulting Ltd (23,43%) та Prescona Trading Ltd (23,43%). По 10% у кожній з них належить офшорці Tominersa Investments ltd Оксани Марченко.

Мережа АЗС Glusco

Ще одним активом Медведчука, який пов’язаний із ним через дружину, є арештована ще до початку повномасштабного вторгнення мережа АЗС Glusco. Втім, тут зв’язок із Марченко непрямий.

Однак дані українських правоохоронців свідчать, що попри арешт і кримінальну справу про ухилення від сплати податків на 240 мільйонів гривень, Медведчук до останнього намагався врятувати мережу АЗС, свою причетність до якої раніше всіляко спростовував.

Її формальним власником називали ізраїльського бізнесмена Нісана Мойсеєва. У грудні 2021 року Glusco оголосила, що 100% її акцій придбала компанія SNEL Energy Limited пов’язаного з РФ грецького бізнесмена Димитріоса Аніфантакіса.

У травні 2022 року Кабінет міністрів ухвалив рішення про передачу мережі АЗС Glusco в управління НАК "Нафтогаз України". Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначав, що йдеться про 172 автозаправних комплекси.

За тиждень після цього пресслужба Glusco заявила, що власником кіпрської компанії Snel Energy ще з 29 березнястав громадянин Кіпру Александрос Александру. Він досі намагається повернути пов’язані з Медведчуком активи, стверджуючи в українських судах, що саме він є справжнім власником компанії. Однак матеріали, які має БізнесЦензор, вказують, що це не так.

Відомо, що Александрос Александру донедавна працював директором з розвитку бізнесу на іноземних ринках кіпрської юридичної компанії Michael Kyprianou&Co, один з офісів якої знаходиться у центрі Києва.

Одним з директорів цієї ж кіпрської компанії є Тонія Антоніу – вона вказана директоркою цілої низки кіпрських компаній Оксани Марченко. Вона ж до 22 лютого 2022 року була вказана директором SNEL Energy Limited.

Отже її на цій посаді замінив колишній колега – Александрос Александру, який з 29 березня 2023 року став формальним власником компанії.

Більше того, за даними українських правоохоронців, українські активи Snel Energy Limited, оформлені на швейцарську GreenEnergo Trading SA, від серпня 2021 року знаходяться у заставі у "Московському кредитному банку".

12 травня 2023 року президент Володимир Зеленський указом №279/2023 увів у дію рішення РНБО про санкції проти кіпрської Snel Energy Ltd та її дочірніх компаній – GreenEnergo Trading SA, GreenEnergo Commercial Limited (раніше – Glusco Energy Management Company Limited, Rosneft Management Company Limited) та GreenEnergo Limited (раніше – Fargrade Limited, Glusco Energy Limited).

Саме ці компанії є власниками низки українських юридичних осіб, яким належать арештовані активи мережі АЗС Glusco. Запровадження санкцій щодо них відкриває шлях до їх спецконфіскації.

БУДІВНИЦТВО

На початку березня суд також арештував активи кількох компаній Віктора Медведчука і Тараса Козака, які займалися будівельним бізнесом у Києві. За підрахунками журналістів Bihus.Info, зальна вартість арештованого майна може сягати 5 мільярдів гривень.

Йдеться про компанії "Істбуд" та "Таун Ленд Компані". По 55% у цих компаніях було оформлено на львів’янку Ольгу Куць, яка працювала у кількох львівських фірмах Козака. Вона визнала, що не має стосунку до будівельного бізнесу і просто підписала довіреність на роботі.

Компанії "Істбуд" належить майже гектар землі під забудову на бульварі Дружби Народів в Києві. Орієнтовна ринкова вартість ділянки близько 160 мільйонів гривень.

"Таун Ленд Компані" є замовницею будівництва столичного житлового комплексу "Поетика". Оскільки будівництво незавершене, на цю компанію оформлений великий обсяг нерухомості.

Обидві компанії пов’язували зі столичним забудовником і депутатом від "ОПЗЖ" Вадимом Столаром. Частку у його будівельному бізнесі Медведчук придбав у 2020 році.

На початку лютого цього року СБУ провела низку обшуків у представників підконтрольних Столару будівельних компаній. За даними слідства, компанії Столара використовувались для відмивання коштів Медведчука.